Novogodišnje jelke

Novogodišnje jelke

Najpoznatija i najpopularnija tradicija vezana za Božić i Novu godinu je ukrašavanje novogodišnje jelke. Novogodišnja jelka je zimzeleno stablo koje se unosi u dom. Jelka se ukrašava raznovrsnim kuglicama, ukrasnim trakama i svetlećim lampicama.

Kada se približe zimski praznici, misli većine nas odmah odu na očaravajuće svetlucave lampice i ukusan miris bora koji se širi čitavom kućom. Tradicija oko ukrašavanja novogodišnje jelke postoje već vekovima i sastavni je deo proslava zimske sezone, posebno Božića i Nove godine.

Novogodišnja jelka je zimzeleno stablo čija zelena boja simbolizuje vitalnost i životnu snagu. Kupuje se, donosi u dom i ukrašava svim vrstama ukrasa – od kuglica i traka do svetlećih lampica.

Zašto novogodišnja jelka? Predanja vezana za ovu prazničnu tradiciju sežu duboko u istoriju. Neka od njih datiraju čak iz vremena starih Rimljana koji su ukrašavali borove grančice tokom proslave Saturnalija, festivala u čast boga Saturna. Druga tumačenja ukazuju na srednjovekovnu Nemačku gde su ljudi koristili jelke u misterijskim igrama koje su predstavljale priče iz Biblije.

S vremenom se ova tradicija proširila širom sveta. Jelka je postala svetski poznat simbol praznične radosti, a ukrašavanje iste, jedna od ključnih aktivnosti koja nas uvodi u prazničnu atmosferu.

Komercijalizacija ovog običaja dovela je do toga da danas na tržištu možemo naći celu gamu ukrasa za jelku. Od onih tradicionalnih, ručno izrađenih, do savremenih, dizajniranih da zadovolje ukus najzahtevnijih kupaca.

O jelkama

Svaka jelka trebala bi biti jedinstvena priča svojih vlasnika – odražavajući njihove ukuse, senzibilitete, ali i želje za predstojeću godinu. Baš zato se za njeno ukrašavanje često odvaja poseban dan. To je vreme koje porodice koriste da se okupe, druže i zajedno kreiraju malu čaroliju koja će krasiti njihov dom narednih nekoliko nedelja.

Možda ćete ove godine odlučiti za klasičnu crveno-zlatnu kombinaciju za jelku, ili se odlučiti za modernije nijanse plave i srebrne. Moguće je da ćete se odlučiti za drvene, ručno izrađene ukrase, ili za sjajne plastificirane kuglice. Koju god opciju odabrali, ona će biti tačno ono što treba vašoj jelki – doticaj vaše kreativnosti, izraz vašeg ukusa.

Ukoliko ovogodišnju jelku želite da napravite sami, postoje brojne radionice i tutorijali na internetu koji vam mogu pomoći. Svi materijali su dostupni, potrebno je samo malo vremena, volje, i mašte.

Često se zaboravi, ali jednako bitan deo celog doživljaja je i sama kupovina jelke. Danas imate mogućnost da izaberete između prirodne i veštačke jelke. Svaka od njih ima svoje prednosti – dok prirodna jelka donosi neuporediv miris i atmosferu, veštačka jelka je ekološki prihvatljivija opcija koja može trajati godinama.

Bilo da se odlučite za tradicionalno ili moderno, veštačko ili prirodno – najvažnije je da jelka koju izaberete donese radost i toplinu u vaš dom. Jer to je prava magija zimskih praznika – ona leži u malim stvarima, u porodičnom druženju, u toplini doma, a novogodišnja jelka je tu da sve to vizuelno podkrepi i nadopuni.

Prikaz 1–32 od 163 rezultata

Pozovite nas