Muljace

Muljače za grožđe su uređaji koji mogu biti ručni ili sa pogonom na struju. Svakako prvi i suštinski korak u pripremi vina je odabir vrste grožđa i njihovo muljanje. Uz upotrebu muljača za groždje odnosno priprema za vrenje. Muljača groždja omogućavaju da se prva faza u pripremi vina obavi kvalitetno, brzo i uz maksimalni radni učinak.

Proces podrazumeva odvajanje peteljki a naziva se muljanje. Tako pripremljena masa prolazi kroz proces vrenja odnosno fermentacije. Na bazi toga dobija se vino. Daklje muljače mogu biti sa odbvajanjem peteljki i bez odvajanja peteljki. I generalno mogu se podeliti još i na ručne i električne.

Muljače za grozdje

su uređaji koji mogu biti ručni ili sa pogonom na struju. Kada je u pitanju vino i čuvanje vina treba imati u vidu da postoje vina koja su namenjena dužem ili kraćem čuvanju. Svako vino ima svoju uzlaznu i silaznu putanju kvaliteta sa protokom vremena. Većina vina se pije kao mlado vino a generalno optimalni rok čuvanja vina je do 2 godine. Kada je u pitanju vino i čuvanje vina treba imati u vidu da postoje vina koja su namenjena dužem ili kraćem čuvanju. Svako vino ima svoju uzlaznu i silaznu putanju kvaliteta sa protokom vremena. Većina vina se pije kao mlado vino a generalno optimalni rok čuvanja vina je do 2 godine. U principu crna vina su namenjena nešto dužem čuvanju u odnosu na bela vina čija se konzumacija preporučuje u oviru od jedne godine. Jedan od faktora je supstanca tanin koja se nalazi u semenkama i peteljkama grožđa.
Kod crnih i crvenih vina tanin je zadužen za čuvanje kiseline vina i on predstavlja supstancu koja je bitan faktor očuvanja kvaliteta vina tokom procesa starenja. Svakako prvi i suštinski korak u pripremi vina je odabir vrste grožđa i njihovo muljanje uz upotrebu muljača za groždjee odnosno priprema za vrenje. Muljača groždja Inox omogućavaju da se prva faza u pripremi vina obavi kvalitetno, brzo i uz maksimalni radni učinak. Dakle, osnovna podela ovih uređaja je na ručne i muljače sa električnim motorom i takođe na one sa funkcijom odvajanja peteljki i bez odvajanja peteljki.

Opis

Može se reći da su ručne muljače pogodne za sve korinike koji su proizvođači rakije ili vijna za svoje potrebe ili manjim delom za tržište. Empirijski podaci i praksa pokazuju da ručne muljače ostvaruju kapacicet oko pola tone na sat, dakle okvirno 500 kg grožđa po radnom satu. Kod Muljača sa elektormotorima Enoitalia kapacitet se kreće, u zavisnosti od vrste i snage elektormotora, u rasponu 1-3 tone po jednom radnom satu. Takođe, važan aspekt je i funkcija odvajanja peteljki.

Zašto se prilikom muljanja grožđa odvajaju peteljke?

Peteljke se odvajaju zato što sadrže tanine koji daju vinu oštar i gorak ukus. Odvajanje peteljki od ploda se vrši u toku samog muljanja uz korišćenje muljača sa navedenom funkcijom. Pojedini vinari preporučuju da se prilikom muljanja belih sorti grožđa vodi računa da ne dođe do drobljenja semenki ploda. Pa muljanje treba podesiti tako da se plodovi samo izgnječe. Tokom muljanja dobija se kljuk koji kod belog grožđa što pre treba iscediti. Za razliku od belog kod crnog grožđa odvajanje se vrši tokom samog muljanja. Crveni kljuk ne podvrgava ceđenju kao kod belog grožđa.

Prikazani svi od ukupno 26 rezultata

Pozovite nas