Termička obrada hrane

Termička obrada hrane. Najveći izbor na jednom mestu, obezbedili smo sve vodeće brendove po odličnim cenama. Pogledajte našu ponudu, kvalitet zagarantovan.

Često nismo sigurni da li je hrana sasvim sveža i bezopasna, a tome doprinose i savremene bolesti. Od salmonele, preko kravljeg ludila, do poremećaja izazvanih genetski modifikovanom hranom, a sada i ptičjeg gripa. Nije teško postati skeptičan pri biranju namirnica. Način pripreme hrane, a naročito njena termička obrada, može nam pomoći da izbegnemo neke od opasnosti koje prete zdravlju.

Termičkom obradom

postiže se bolja svarljivost hrane, a način na koji se namirnice pripremaju utiče i na njihov nutritivni sastav. Visoka temperatura uništava većinu mikroorganizama i parazita koji izazivaju trovanje, ali često iz hrane eliminiše i mnoge korisne sastojke, kao što su, recimo, vitamini. Hrana se termički obrađuje na više načina. Kuvanjem u vodi ili na pari, blanširanjem, dinstanjem, pečenjem, prženjem.
Pečenje je najstariji način pripremanja mesa, ali i drugih namirnica, a do današnjih dana, hrana sa ražnja ili roštilja, iz tiganja ili rerne, s poklopcem ili bez njega, uz obavezan dodatak masnoće, još uvek je omiljena u svim delovima sveta. Prilikom prženja, namirnica se uranja u ulje na temperaturi od 180 do 200°C. Nutricionisti upozoravaju, da je hrana koja se priprema pečenjem i prženjem štetna za zdravlje, ali, nažalost, većina ljudi još uvek nije spremna da se odrekne ovakvog zalogaja.
Kuvanje hrane podrazumeva da se namirnice drže u vodi čija je temperatura do 100°C, dok se pri blanširanju, najčešće povrća, one kratko uranjaju u vodu koja je na tački ključanja. Blanširanje je, uz kuvanje na vodenoj pari, ujedno i najzdraviji način pripremanja hrane, jer tako hranljivi sastojci bivaju najbolje sačuvani.
Kuvanje u sopstvenom soku podrazumeva termičku obradu tokom koje se ne dodaju ni voda niti bilo koja druga tečnost, već se namirnice kuvaju u vodi koja se iz nje oslobađa na temperaturi preko 100°C.
Kod dinstanja se dodaje malo vode i masnoće, tako da se namirnica – povrće, riba i sve vrste mesa, praktično kuva u sopstvenom soku.
Sigurnost i zdravstvena bezbednost hrane moraju biti na prvom mestu. Tako kvalitetna priprema i termička obrada namirnica postaju nezaobilazni faktori pravilne ishrane. Zahvaljujući novim naučnim saznanjima, čovek sve više menja svoje navike u ishrani. Pa je priprema obroka postala lakša, jela sadrže više kvalitetnih nutritivnih sastojaka, a pri tom je sačuvan prirodan ukus.

Prikaz 1–32 od 51 rezultat

Pozovite nas